Thursday, December 3, 2020

Sümela Manastırı


Sümela Manastırı bir yapı olarak ülkemizin en önemli yapılarından bir tanesini oluşturmaktadır, Ayrıca ülkemizdeki yapılar içerisinde en dikkat çekici yapılardan bir tanesidir. Dik bir dağ yamacına yapılmış olması insanlarımızda büyük hayretler uyandırmaktadır.

Sümela Manastırı deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1300-1400 metrelik bir yükseklikte bir dağ yapısının içine sanki gizlenmiş diyeceğimiz şekilde inşaa edilmiştir.

Sümela Manastırı Trabzon ilimizin Maç ilçesine bağlı bulunan Altındere köyünde bulunmaktadır. Maçka ilçesine mesafe olarak uzaklığı ise 16-17 kilometre civarındadır.

Sümela Manastırı Freksler ve ResimlerSümela Manastırı’nın özellikleri nelerdir?

Sümela Manastırı Rum Ortodoksu Manastırı ve Klisesidir.

Sümela Manastırının tam adı “Panagia Sumela veya Theotokos Sumela’dır. Hatta bu manastır Meryem Ana Manastırı olarakta bilinmektedir.

Sümela Manastırının tam inşaa tarihi net olarak bilinmese de günümüzden epey bir eskiye dayanmakta olup yapılış tarihi aşağı yukarı M.S. 350-400 arasını göstermektedir. Yani bu yapı yaklaşık olarak 1600-1700 yıldır ayakta kalmayı başarmış olan nadir yapılardan bir tanesidir. Sümela Manastırının yapımında dağdaki mağaraların olması kolaylık sağlamıştır.

Sümela Manastırına günümüzden yaklaşık olarak 600-700 yüzyıl önce bazı eklemelerde yapılmıştır. Bu eklemelerden sonra günümüzdeki şekli verilmiştir. İlk yapıldığı yıllarda günümüzdeki kadar büyükte değildir.

Sümela Manastırı-3Manastır içerisinde büyükçe bir kilisede bulunmaktadır. Bu klişenin büyüklüğü yaklaşık olarak 400 Metrekare civarında olup burada bulunan bir mağaranın içi oyularak yapıldığı söylenmektedir.

Manastıra vadiden çıkılmakta olup çıkıldığı yer çok dar bir merdivendir. Yaklaşık olarak 100 basamaklı bir merdivenle çıkılabilmektedir.

Sümela Manastırı tam olarak 6 katlıdır. Bu 6 katın 2 katı teras niteliğindedir.


Sümela Manastırının yapıldığı yer ve yapı büyüklüğünden ziyade içerisinde bulunan resimler ve fresklerde son derece dikkat çekmektedir.

Manastırın içerisi özellikle kilise içi büyük freksler ile süslenmiştir.

Bu figürler çeşitli bölümlerde çeşitli şekillerde toplanmıştır.

Meryem Ana’nın doğuşu, mabede sunuluşu, İsanın doğumu, mabede sunumu, hayatıyla ilgili bazı freksler Kilisenin Apsis kısmında bulunmaktadır.

Sümela Manastırı-2Güney kapısında ise Meryem Ananın ölümü ve havarilere ilişkin resimler bulunmaktadır.

Kilise içerisinde ayrıca Adem ve Havva, Yasak Meyve Cennetten Kovulma, Dirilmeyi anlatan resimler vardır.

Yine bazı resimlerle Mikail ve Cebrail meleklerine ait olduğu belirtilen figürler bulunmaktadır.

Sümela Manastırının kim tarafından yapıldığı konusunda da çelişkiler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara ve rivayetlere göre Rüyasını gördükleri iki keşiş tarafından yaptırıldığına inanılırken, bazı kaynaklarda Bu manastırın yaptırıcısı ve kurucusunun Trabzon İmparatoru 3.Aleksios tarafından 1340 lı yıllarda yapıldığı tezi savunalmaktadır.

Sümela Manastırı tarih boyunca manastırdan ziyade özellikle Askeri alanda kullanıldığı yönünde bilgilerde bulunmaktadır.

Sümela Manastırı özellikle Rum Ortodoksları açısındanda önemli bir yapıdır. 2010 yılında Ülkemizden alınan izin ile burada uzun zamandan sonra Meryem Ananın göğe yükseldiği gün kabul edilen günde bir ayin gerçekleştirilmiştir.

Sümela Manastırı gerek yurtiçinden olduğu gibi yurt dışındanda birçok yabancı ve yerli turist çekmektedir. Trabzon ilinin önemli turizm yapılarından ve yerlerinden bir tanesidir. 



No comments:

Post a Comment